Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β')



ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ


Τι είναι ψυχοπαθολογία
Η μελέτη των προβλημάτων που εμφανίζονται στην ψυχική υγεία και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου.
Η μελέτη της ψυχικής ασθένειας

ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην προσωπική και κοινωνική ζωή. Κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος παραβιάζει κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς

Είδη Ψυχικής Ασθένειας – Στην Παιδική Ηλικία

Νοητική στέρηση
Το άτομο αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια προς τις ατομικές, κοινωνικές, και περιβαλλοντικές του ανάγκες και απαιτήσεις λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών του εγκεφάλου
Αιτίες: Σύνδρομο Ντάουν, μολύνσεις που προκαλούνται στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από μολυσμένη μητέρα, σύφιλη ή ιλαρά. Πρόωρος τοκετός ή τραυματισμός στον τοκετό. Ακτινοβολία ραδιενέργειας της μητέρας‑εγκύου. Κακή διατροφή της μητέρας εγκύου ή και του νεογνού (υποσιτισμός). Φενιλκετονούρια - οργανική ανωμαλία στα ένζυμα του μεταβολισμού. Κρετινισμός - ανωμαλία στο θυροϊδή αδένα (υποθυροϊδισμός)

Αυτισμός
Κατάσταση στην οποία το παιδί δεν μιλά σχεδόν καθόλου, δεν γελά ή χαμογελά, είναι απόμακρο από τους υπόλοιπους, δεν έχει επαφή με τους άλλους, δεν νοιάζεται για το τι συμβαίνει γύρω του, μπορεί να επαναλαμβάνει κάποιες λέξεις (εκολάλια), περίεργη ή επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά

Νεανική παραβατικότητα
Ανήλικοι που επιδίδονται συστηματικά στην παραβίαση νόμων και κανονισμών, εμπλέκονται στη βίαιη συμπεριφορά, εγκαταλείπουν το σπίτι και το σχολείο.

Κακομεταχείριση
Το παιδί που γίνεται θύμα κακομεταχείρισης από τους γονείς ή μεγαλύτερούς του, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους στην προσαρμοστική του πορεία.


ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΝΗ

Το άγχος (stress)
Οι προσαρμοστικές απαιτήσεις που τίθενται σε έναν οργανισμό και οι εσωτερικές αντιδράσεις του οργανισμού σε σχέση με τις απαιτήσεις αυτές.
Το άγχος είναι ενέργεια που δημιουργείται που παράγει το αυτόνομο νευρικό σύστημα από την ενεργοποίηση μιας σκέψης, ανάγκης ή ενός ενστίκτου. Αν η ανάγκη ή το ένστικτο δεν ικανοποιηθεί άμεσα τότε η ενέργεια μαζεύεται στον οργανισμό με κίνδυνο να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Όσο πιο απαιτητικό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι προσωπικές ανάγκες με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος. Όσο πιο φιλόδοξο, ανταγωνιστικό, εγωιστικό, αντικοινωνικό, απομονωμένο και φοβισμένο είναι το άτομο τόσο πιο πολύ φορτώνει τον οργανισμό του με νευρική ενέργεια με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και φυσική του υγεία.

Αιτίες:

Απογοητεύσεις
διαζύγιο, διάσταση στο γάμο, αποτυχία, απομόνωση, κοινωνική απόρριψη, ερωτική στέρηση

Απώλεια
Αγαπημένου προσώπου, εργασίας, χρημάτων, υγείας

Πιέσεις
Εργασία, χρέη, εξετάσεις, φιλοδοξία



Η ΝΕΥΡΩΣΗ

Κατάσταση στην οποία το άτομο νιώθει κουρασμένο λόγω φόβου, ανησυχίας και υπέρμετρης χρήσης του νευρικού συστήματος. Τα κυριότερα είδη νευρώσεων είναι τα εξής:

Παθητικότητα
Το άτομο συστηματικά φοβάται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του

Η εξάρτηση/υποτακτικότητα
το άτομο φοβάται να αναλάβει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες και ευθύνες

Ανυποταξία
Το άτομο φοβάται την προσαρμογή. Επανάσταση και απόρριψη κάθε μορφής εξουσίας και άρνηση προς συμμόρφωση και προσαρμογή

Καχυποψία
Ο άνθρωπος φοβάται ότι οι άλλοι τον ζηλεύουν, θα του κάνουν κακό γι' αυτό και δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανένα

Ψυχαναγκαστική παρόρμηση
Ο άνθρωπος φοβάται να ηρεμήσει. Καταπιέζει τον εαυτό του με έμμονες ή παράλογες ιδέες και άσχημες σκέψεις

Ιδεοληπτικός Ψυχαναγκασμός
Ο άνθρωπος εσωτερικεύει στη ψυχή μια παράλογη ιδέα που την πιστεύει με φανατισμό και τον οδηγεί σε συμπεριφορές που δε βοηθούν τη φυσική και ψυχική του υγεία

Φοβία
Ο άνθρωπος φοβάται για κάτι το οποίο δεν έπρεπε να φοβάται

Υποχονδρίαση
το άτομο κατέχεται από συνεχείς και παράλογους φόβους για πιθανή ασθένεια

Νευρασθένεια
το άτομο γενικά νιώθει απογοητευμένο και κουρασμένο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, δεν μπορεί να κοιμηθεί, νιώθει διάφορους και αόριστους πόνους, νιώθει γενική απογοήτευση, δεν ενδιαφέρεται πολύ για τη ζωή και γενικά νιώθει ατονία, απάθεια και μιζέρια.

Υστερία
Σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται λόγω απωθημένης σεξουαλικής ενέργειας όπως τύφλωση, κωφαλαλία, παράλυση χεριού, κ.ά. Εμφανίζεται στις γυναίκας (υστέρα είναι η μήτρα).


Οι ψυχοσπαστικές διαταραχές

Η ψυχογενής αμνησία
Το άτομο δραπετεύει από την προσωπικότητά του για να αποφύγει ένα έντονο επεισόδιο άγχους. Για να τα καταφέρει σβήνει από τη μνήμη το επώδυνο μέρος.

Διπλή ή πολλαπλή προσωπικότητα
Το άτομο συστηματικά εμφανίζεται με δύο ή περισσότερα είδη προσωπικότητας σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη δραπέτευσης από μια αγχώδη κατάσταση.


ΝΕΥΡΩΣΗ

Αιτίες
: Εσωτερίκευση φόβων και ανασφάλειας από την παιδική ηλικία

Πρόληψη: Υγιείς συνθήκες στην οικογένεια, το σχολείο την κοινωνία. Ενεργητική ζωή, επαφή με τη φύση


ΔIΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠIΚΟΤΗΤΑΣ

Διαταραχές που πηγάζουν από ανώριμη και διαταραγμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας που οδηγεί στη δημιουργία ατόμων με απροσάρμοστους τρόπους αντίληψης, σκέψης και σχέσης με τον κοινωνικό τους περίγυρο

Χαρακτηριστικά:
— Διαταραγμένες προσωπικές σχέσεις
— Πρόκληση ενόχλησης στους άλλους
— Τα άτομα αυτά δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αντίθετα αντιστέκονται σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Ο ψυχοπαθής
Άτομο που δεν έχει επαρκή συνείδηση, συμπεριφέρεται ενστικτωδώς και ανεύθυνα, ενδιαφέρεται να παίρνει από τους άλλους με οποιοδήποτε μέσο, παραβιάζει τους νόμους χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες, εξαπατά τους άλλους, δεν νιώθει τύψεις για το έγκλημα που κάνει, έχει την ικανότητα να εντυπωσιάζει, δεν μπορεί να αναπτύξει στενές αισθηματικές σχέσεις, απορρίπτει κάθε μορφή εξουσίας, δεν μπορεί να μάθει από εμπειρίες, εκμεταλλεύεται τους άλλους με απατηλά μέσα, είναι εγωκεντρικός, κυνικός, αγνώμων και δεν μπορεί να αντιληφθεί τι είναι αγάπη (να δίνεις ή να παίρνεις), είναι ο κοινός απατεώνας.

Εγκληματικός
Χαρακτηρολογικά συγγενής του ψυχοπαθούς. Διαφέρει στο ότι δεν είναι κοινωνικός, ενστικτώδης, ευχάριστος και απατεώνας. Είναι ψυχρός, έξυπνος, αποφασιστικός, κυνικός, προγραμματισμένος.

Για την αστυνομία
Ο ψυχοπαθής εύκολα συλλαμβάνεται, ο εγκληματικός δύσκολα.

Παράνοια
Το άτομο έχει την εντύπωση ότι το παρακολουθούν, το κατασκοπεύουν, κάποιοι ετοιμάζονται να του κάνουν κακό, το ζηλεύουν, και ότι είναι θύμα κακομεταχείρισης από εχθρούς

Σχιζοφρένια
Ο νους και το σώμα παύουν να επικοινωνούν. Το σώμα μένει ακυβέρνητο με πηδάλιο τις ορμές των ενστίκτων.
Ο άνθρωπος γίνεται ζώο.
Το άτομο δεν μπορεί να σκεφτεί ή να επικοινωνήσει με την πραγματικότητα, καταφεύγει στη συνεχή ονειροπόληση, δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει γύρω του, είναι απαθής και αντιδρά άπρεπα ή παράλογα, δεν έχει γνώση του εαυτού του, δεν έχει αισθήματα για τίποτε και για κανένα.

Ο παρανοϊκός σχιζοφρενής
Επικίνδυνος γιατί πιστεύει ότι οι άλλοι θα του επιτεθούν γι' αυτό προτιμά να επιτεθεί πρώτος

Αιτίες
Σοβαρές απογοητεύσεις στη ζωή, κοινωνικές πιέσεις, απομόνωση, αποτυχία, συναισθηματική στέρηση. Τραυματική ζωή στην οικογένεια ή το σχολείο. Χρήση υπέρμετρης βίας και σοβαρή στέρηση στοργής από γονείς



ΔIΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Αναφέρονται στις διαταραχές που επηρεάζουν τη συναισθηματική διάθεση του ατόμου

Η κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι συναισθηματική ενέργεια η οποία δημιουργείται στην ψυχή μετά από μια έντονη και συνεχή κατάσταση απογοήτευσης. Η ενέργεια αυτή είτε διοχετεύεται προς τα έξω σε μορφή θυμού ή/και αντικοινωνικής/καταστροφικής συμπεριφοράς, είτε μαζεύεται στην ψυχή και στρέφεται προς τον εαυτό σε μορφή αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Υποφέρει από ματαιότητα, υπνηλία ή αϋπνία, ανορεξία ή βουλιμία, μείωση ενδιαφερόντων για ευχάριστη δραστηριότητα, μείωση νοητικών ικανοτήτων, μείωση αυτοπεποίθησης και αυτοϊδέας.

Η μετατόπιση της κατάθλιψης: το θλιμμένο άτομο μπορεί να εκτραπεί είτε ενάντια στους άλλους, είτε ενάντια σε άψυχα αντικείμενα, είτε ενάντια στον εαυτό του. Συμπεριφέρεται επικίνδυνα προς τον εαυτό του και τους άλλους. Πχ οι νεαροί που οδηγούν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα με ψηλές ταχύτητες, οι χρήστες ναρκωτικών, οι χρήστες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Η μανιοκατάθλιψη
Το άτομο τη μια βδομάδα βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής κατάθλιψης και την άλλη βδομάδα σε κατάσταση ευδιαθεσίας, υπερκινητικότητας, ευφορίας, σεξουαλικής υπερδιέγερσης, και μανιακής συμπεριφοράς

Αυτοκαταστροφή/αυτοκτονία
Εκδηλώνεται σε φάσεις σοβαρής κατάθλιψης και οδηγά το άτομο στον τερματισμό της ζωής του.



ΨΥΧΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Σεξουαλικές παρεκκλίσεις

1. Ομοφυλοφιλία
H μεγαλύτερη σε αριθμό και έκταση σεξουαλική απόκλιση στην οποία το άτομο διεγείρεται ερωτικά από άτομα του ιδίου φύλου

2. Τρανσεξουαλισμός
Είναι η περίπτωση κατά την οποία το άτομο νιώθει εγκλωβισμένο στο αντίθετο φύλο. Ένας άντρας για παράδειγμα νιώθει ότι είναι γυναίκα

3. Τρανσβεστισμός
Το άτομο (συνήθως άντρας) διεγείρεται σεξουαλικά όταν φορεί εσώρουχα του αντίθετου φύλου.

4. Φετιχισμός
Το άτομο (συνήθως άντρας) διεγείρετε με το άγγιγμα, την όσφρηση ή την εικόνα γυναικείου αντικειμένου (συνήθως εσώρουχου)

5. Σαδισμός (βιασμός)
Το άτομο (συνήθως άντρας) διεγείρεται σεξουαλικά όταν τρομοκρατεί, επιτίθεται και προκαλεί πόνο σε γυναίκα

6. Επιδειξιμανία
Το άτομο (συνήθως άντρας) επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα σε ανήλικες γυναίκες

7. Ηδονοβλεψία
Το άτομο (συνήθως άντρας) διεγείρεται σεξουαλικά όταν συστηματικά παρακολουθεί γυναίκα να γδύνεται ή ζευγάρι να κάνει έρωτα. Ταυτόχρονα αυνανίζεται.

8. Πυρομανία
Το άτομο (συνήθως άντρας) διεγείρεται σεξουαλικά όταν ανάβει φωτιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: